Fysika Perniön fysioterapia- ja kuntokeskus Oy

Varaa aika

Banner

Fysioterapia

Fysioterapiassa arvioidaan asiakkaan liikettä, liikkumista, toimintakykyä ja toimintarajoitteita. Tämä arvio tehdään yhdessä asiakkaan kanssa. Arvion perusteella tehdään myös yhdessä suunnitelma, jossa valitaan yksilölliset hoitomenetelmät, joilla poistetaan tai pienennetään kipu ja toimintarajoitteet, parannetaan tai ylläpidetään toimintakyky ja liike sekä liikkuminen.

Fysioterapeutin työ on aina asiakaslähtöistä ja näyttöön perustuvaa. Fysioterapeutti toimii (mahdollisuuksien mukaan) myös yhteistyössä lähettävän lääkärin ja muun kuntoutukseen osallistuvien asiantuntijoiden kanssa sekä tarvittaessa asiakkaan omaisten kanssa. Fysioterapian menetelmiä ovat manuaalinen ja fysikaalinen terapia, aktiivinen ja kuntouttava harjoittelu, ohjaus ja neuvonta.

Myös ennaltaehkäisy on erittäin tärkeä osa tuki- ja liikuntaelinten vaivojen torjunnassa. Kuntoutuja on itse aktiivisessa roolissa oman terveytensä kohentamisessa. Autamme tässä ohjaamalla sinulle miten voit hoitaa itseäsi: pienillä, yksinkertaisilla ja luonnollisilla itsehoitotekniikoilla saa useimmiten erilaiset vaivat helposti kuriin sen sijaan, että nappaa särkylääkkeen päivästä toiseen.

Fysikassa opiskelemme jatkuvasti täydentäen ammattitaitoamme ja tällä hetkellä käytämme mm. seuraavia terapiamuotoja:

Manuaalisia menetelmiä

Ovat hieronta ja passiiviset venytys- ja mobilisointitekniikat

Mulligan-menetelmä

Mulligan-menetelmä on uusiseelantilaisen Brian Mulliganin kehittämä tekniikka, jossa yhdistetään kivuton, passiivinen nivelkäsittely ja asiakkaan aktiivinen liike. Hoidon tarkoituksena on lisätä liikkuvuutta rangassa ja nivelissä sekä poistaa kipua ja toimintarajoituksia.

Neuraalikudoksen mobilisointi

Neuraalikudoksen mobilisointi on hermokudokseen kohdistuvaa manuaalista terapiaa, jonka tarkoituksena on parantaa hermon liukumista suhteessa ympäröivään kudokseen, hermon sisäistä verenkiertoa ja aineenvaihduntaa. Näillä toimenpiteillä saadaan pienennettyä ääreishermoston kiputiloja.

LHT

LHT eli lääkinnällinen harjoitusterapia on fysioterapeutin ohjaamaa kuntosaliharjoittelua, joka sisältää tietyn ongelman hoitoon suunniteltuja täsmäharjoitteita. Oikein ohjatulla ja toteutetulla harjoittelulla nopeutetaan asiakkaan kuntoutumista. Asiakkaalle annetaan tai lähetetään sähköpostitse aina kuvalliset ja kirjalliset ohjeet kotiharjoittelua varten.

Neuvonta ja ohjaus

Neuvonta ja ohjaus ovat erottamaton osa fysioterapiaa – niitä asiakkaalle annetaan sekä suullisesti että kirjallisesti. Kotiharjoittelu on olennainen osa fysioterapia- ja kuntoutusjaksoa. Meiltä saat kuvalliset ja kirjalliset ohjeet kotiharjoitteluun, jotta se sujuu mahdollisimman hyvin.

Mekaaninen diagnostointi ja terapia MDT

Mekaaninen diagnostointi ja terapia MDT on selkärangan ongelmien tutkimus- ja hoitomenetelmä, jonka kehitti uusiseelantilainen Robin McKenzie (aiemmin menetelmää kutsuttiin McKenzie-tekniikaksi). Hoidon päätavoitteena on poistaa kipu, palauttaa rangan täydellinen toiminta ja ehkäistä vaivan uusiutuminen sekä progressiivinen paheneminen. Periaatteena on opettaa asiakas hoitamaan itse itsensä ja minimoimaan uuden kipuepisodin vaaratekijät. MDT-menetelmällä voidaan nopealla ja luotettavalla tavalla määritellä ne asiakkaat, jotka hyötyvät mekaanisesta terapiasta ja erotusdiagnostisoida ne, jotka saattavat tarvita leikkaushoitoa tai muuta lääketieteellistä hoitoa.

Fysikaaliset hoidot

Fysikaaliset hoidot laajentavat terapiamenetelmien mahdollisuuksia. Ultraääni- eli syvälämpöhoidon tuloksena veri- ja nestekierto vilkastuvat, kudoksen joustavuus paranee, lihaskudos rentoutuu ja kipu lievittyy. Sähköhoitoja käytetään kun halutaan lievittää kipua, aktivoida tai rentouttaa lihaksia tai vähentää vamman jälkeistä turvotusta. Parafiinilämpöhoito lievittää kipua raajojen pikkunivelissä ja lihaksissa ja parantaa ihon verenkiertoa. Kylmähoidossa alennetaan kudoksen lämpötilaa kylmäpakkauksilla. Pyrkimyksenä on vähentää turvotusta ja lievittää kipua tai tulehdusta.

Kinesioteippaus

Kinesioteippauksessa käytetään erivärisiä teippejä ohjaamaan ja tukemaan sekä stimuloimaan normaaleja kehon liikemalleja. Kinesioteippauksessa käytetään hyväksi teipin kutistumisilmiötä alla oleviin kudoksiin nähden. Teipin kutistuessa hoidettavan alueen päällä tapahtuu pintakudosten kohoamista. Sen seurauksena ihon alla oleva subcutiksen tilavuus kasvaa ja paine alueella pienenee. Tämä aktivoi lymfasuonia, lisää verenkiertoa ja inaktivoi kipuhermopäätteitä. Lisäksi kudoksen liike stimuloi hermopäätteitä, jotka vaikuttavat siihen, että lihaksen liike alkaa toimia oikealla tavalla. (Kåla ym.) Teippaustekniikalla voidaan saada aikaiseksi eri vaikutuksia: lihaksen rentoutus tai aktivointi, turvotuksen poisto tai nivelen asennon ohjaaminen.

VINKKEJÄ ITSEHOITOON:

Pidä huoli ainakin näistä:
- rintarangan liikkuvuus ja keskivartalon (korsettilihasten) vahvuus.
- Hyvää ryhtiä etsiessäsi kuvittele pääsi päälle vesiastia, josta ei saa tulla vettä päällesi; aktivoi vatsalihakset selkälihasten puolesta.
- Mikäli et pysty tekemään seuraavia (jollei ole jotain tiettyä syytä, miksei pysty tekemään), voit tulla pyytämään kotiharjoitteluohjeita:
- Nuori henkilö ei pysty istumaan lattialla alaselkä pienellä notkolla, kun jalat ovat suorina.
- Aikuinen ihminen edellisen lisäksi ei pysty menemään syväkyykkyyn.
- Ikääntyvä ihminen ei pysty nousemaan tuolista ylös tai menemään tuoliin istumaan ilman käsien tukea.

Powered by w3.css