Fysika Perniön fysioterapia- ja kuntokeskus Oy
Fysioterapiassa arvioidaan asiakkaan liikettä, liikkumista, toimintakykyä ja toimintarajoitteita. Tämä arvio tehdään yhdessä asiakkaan kanssa. Arvion perusteella tehdään myös yhdessä suunnitelma, jossa valitaan yksilölliset hoitomenetelmät, joilla poistetaan tai pienennetään kipu ja toimintarajoitteet, parannetaan tai ylläpidetään toimintakyky ja liike sekä liikkuminen.
Fysioterapeutin työ on aina asiakaslähtöistä ja näyttöön perustuvaa. Fysioterapeutti toimii (mahdollisuuksien mukaan) myös yhteistyössä lähettävän lääkärin ja muun kuntoutukseen osallistuvien asiantuntijoiden kanssa sekä tarvittaessa asiakkaan omaisten kanssa. Fysioterapian menetelmiä ovat manuaalinen ja fysikaalinen terapia, aktiivinen ja kuntouttava harjoittelu, ohjaus ja neuvonta.
Myös ennaltaehkäisy on erittäin tärkeä osa tuki- ja liikuntaelinten vaivojen torjunnassa. Kuntoutuja on itse aktiivisessa roolissa oman terveytensä kohentamisessa. Autamme tässä ohjaamalla sinulle miten voit hoitaa itseäsi: pienillä, yksinkertaisilla ja luonnollisilla itsehoitotekniikoilla saa useimmiten erilaiset vaivat helposti kuriin sen sijaan, että nappaa särkylääkkeen päivästä toiseen.
Fysikassa opiskelemme jatkuvasti täydentäen ammattitaitoamme ja tällä hetkellä käytämme mm. seuraavia terapiamuotoja:
Osalle näistä menetelmistä löydät lisää tietoa Palvelut valikon alta! Kaikilla manuaalisilla menetelmillä pyritään pienentämään lihasten jännitystiloja, lievittämään kipua, helpottamaan liikeharjoitteiden tekemistä ja rentouttamaan koko kehoa.
• klassinen hieronta tehdään Fysikassa ilman rasvaa, näin saadaan erittäin tehokas ja samalla miellyttävä manuaalinen käsittely. Emme tee kokovartalohierontaa vaan keskitymme kipualueen lisäksi siihen alueen hoitoon mistä kyseinen oireilu mahdollisesti on lähtöisin.
Hieronta voi tehdä eri osa-alueille, esim.
• niska-hartia seudun hieronta
• koko selän hieronta
• lantion ja alaraajojen hieronta
• alaraajojen hieronta
• yläraajojen ja etuaukeaman hieronta
• jalkaterien tai käsien/sormien hieronta
Mikäli et pysty olemaan hoitopöydällä makuuasennossa (esim. vaikeus nousta hoitopöydälle tai raskaus) niin hieronta voidaan tehdä mukavasti istuma-asennossa niin että pää ja kädet lepäävät hoitopöytää vasten ylösnostettua päätukea ja käsitukia vasten.
• leukanivelten/purentalihasten hieronnassa tehdään kasvojen, kaulan alueella ja suun sisältä purentalihasten hieronta. Lisäksi leukanivelen mobilisointi helpottaa purentahäiriöistä aiheutuneita lihaskireyttä ja -jännitystä ja niistä johtuvia kiputiloja
• hengitykseen ja äänentuotantoon osallistuvien lihasten hieronta: käsitellään kasvot, kaula, niska ja rintakehä tavoitteena helpottaa hengitystä ja äänenmuodostusta, lievittää purentalihasten toimintahäiriöitä ja mahdollisia lihasten jännitystiloista johtuvaa päänsärkyä ja niskan alueen kipua.
• faskiakäsittelyssä kohdistetaan manuaalinen kitkahieronta faskiakalvon densifikoituneeseen pisteeseen/alueen. Katso tarkemmin oman otsikon alta!
• mikäli kaipaat stressin lievitystä ja erityisen rentouttavia käsittelyjä niin valintasi ovat intialainen päähieronta ja kraniosakraalihieronta (tästä lisää tietoa oman otsikon alta).
Intialaisessa päähieronnassa asiakas istuu tuolilla ja siinä käsitellään pään lisäksi yläselkä, rintakehän yläosa, hartiat, käsivarret, niska ja kasvot. Erittäin rentouttava hoito vähentää erityisesti päänahan alueen jännitystä ja mielihyvähormonin erittymisen kautta kehon ja mielen rentoutumiseen.
Fysikaaliset hoidot laajentavat terapiamenetelmien mahdollisuuksia. Ultraääni- eli syvälämpöhoidon tuloksena veri- ja nestekierto vilkastuvat, kudoksen joustavuus paranee, lihaskudos rentoutuu ja kipu lievittyy. Sähköhoitoja käytetään kun halutaan lievittää kipua, aktivoida tai rentouttaa lihaksia tai vähentää vamman jälkeistä turvotusta. Parafiinilämpöhoito lievittää kipua raajojen pikkunivelissä ja lihaksissa ja parantaa ihon verenkiertoa. Huippukylmähoidossa eli cryohoidosta voit lukea lisää oman otsikon alta!
Kinesioteippauksessa käytetään erivärisiä teippejä ohjaamaan ja tukemaan sekä stimuloimaan normaaleja kehon liikemalleja. Kinesioteippauksessa käytetään hyväksi teipin kutistumisilmiötä alla oleviin kudoksiin nähden. Teipin kutistuessa hoidettavan alueen päällä tapahtuu pintakudosten kohoamista. Sen seurauksena ihon alla oleva subcutiksen tilavuus kasvaa ja paine alueella pienenee. Tämä aktivoi lymfasuonia, lisää verenkiertoa ja inaktivoi kipuhermopäätteitä. Lisäksi kudoksen liike stimuloi hermopäätteitä, jotka vaikuttavat siihen, että lihaksen liike alkaa toimia oikealla tavalla. (Kåla ym.) Teippaustekniikalla voidaan saada aikaiseksi eri vaikutuksia: lihaksen rentoutus tai aktivointi, turvotuksen poisto tai nivelen asennon ohjaaminen.
LHT eli lääkinnällinen harjoitusterapia on fysioterapeutin ohjaamaa kuntosaliharjoittelua tai harjoitteita joko erilaisilla välineillä (esim. vastuskuminauha, keppi tai tasapainovälineet) tai myös ilman välineitä. Tarkoitus on että ohjelma sisältää tietyn ongelman hoitoon suunniteltuja täsmäharjoitteita. Oikein ohjatulla ja toteutetulla harjoittelulla nopeutetaan asiakkaan kuntoutumista. Asiakkaalle annetaan tai lähetetään sähköpostitse aina kuvalliset ja kirjalliset ohjeet kotiharjoittelua varten
Monesti asiakas voi olla tilanteessa jossa ei tiedä uskaltaako tehdä yleensä yhtään mitään jottei pahenna tilannetta. Toisaalta voi olla tilanteita jossa asiakas lähtee tekemään harjoitteita aivan liian voimakkaalla vastuksella tai liian aikaisin tai tekee liikkeitä joilla pahentaa omaa tilannettaan. Kaikissa edellä mainituissa on hyvin tärkeää saada oikeaa tietoa siitä milloin tekee, mitä tekee ja kuinka paljon tekee jotta saa itsensä kuntoon! Kannattaa hakeutua fysioterapiaan mielellään parinkin viikon jälkeen mikäli kokee kipua liikkeessä tai levossa, nivelliikkuvuuden alentumista tai selvää lihasvoiman alenemista erilaisissa arkielämän tilanteissa. Myös erilaisten tapaturmien jälkeen kuntoutumiseen on järkevää hakea täsmäohjeet!
Mekaaninen diagnostointi ja terapia MDT on selkärangan ongelmien tutkimus- ja hoitomenetelmä, jonka kehitti uusiseelantilainen Robin McKenzie (aiemmin menetelmää kutsuttiin McKenzie-tekniikaksi). Hoitoa käytetään koko kehon ongelmissa mutta erityisesti sekä alaselkävaivojen (esim. ischias) ja niskan alueen vaivojen hoidossa.
Hoidon päätavoitteena on poistaa kipu, palauttaa rangan täydellinen toiminta ja ehkäistä vaivan uusiutuminen sekä progressiivinen paheneminen. Periaatteena on opettaa asiakas hoitamaan itse itsensä ja minimoimaan uuden kipuepisodin vaaratekijät. MDT-menetelmällä voidaan nopealla ja luotettavalla tavalla määritellä ne asiakkaat, jotka hyötyvät mekaanisesta terapiasta ja erotusdiagnostisoida ne, jotka saattavat tarvita leikkaushoitoa tai muuta lääketieteellistä hoitoa.
Suosittelemme vahvasti tätä hoitomuotoa kaikille akuutti alaselkäkipuisille! Saat yksinkertaiset harjoitteet joilla pääset huomattavasti nopeammin kuntoon kuin pelkällä levolla - ja voit käyttää samoja harjoitteita jatkossa ennaltaehkäisemään mahdollisesti uusiutuvaa kipuepisodia.
Neuraalikudoksen mobilisointi on hermokudokseen kohdistuvaa manuaalista terapiaa, jonka tarkoituksena on parantaa hermon liukumista suhteessa ympäröivään kudokseen, hermon sisäistä verenkiertoa ja aineenvaihduntaa. Näillä toimenpiteillä saadaan pienennettyä ääreishermoston kiputiloja.
Neuvonta ja ohjaus ovat erottamaton osa fysioterapiaa – niitä asiakkaalle annetaan sekä suullisesti että kirjallisesti. Kotiharjoittelu on olennainen osa fysioterapia- ja kuntoutusjaksoa. Meiltä saat kuvalliset ja kirjalliset ohjeet kotiharjoitteluun, jotta se sujuu mahdollisimman hyvin.
Pidä huoli ainakin näistä:
- rintarangan liikkuvuus ja keskivartalon (korsettilihasten) vahvuus.
- Hyvää ryhtiä etsiessäsi kuvittele pääsi päälle vesiastia, josta ei saa tulla vettä päällesi; aktivoi vatsalihakset selkälihasten puolesta ajatuksella että vedät vetskarin housuita ylös ja pidät sen ylhäällä pienellä lihastyöllä.
- Mikäli et pysty tekemään seuraavia (jollei ole jotain tiettyä syytä, miksei pysty tekemään), voit tulla pyytämään kotiharjoitteluohjeita:
- Nuori henkilö ei pysty istumaan lattialla alaselkä pienellä notkolla, kun jalat ovat suorina.
- Aikuinen ihminen edellisen lisäksi ei pysty menemään syvempään kyykkyyn.
- Ikääntyvä ihminen ei pysty nousemaan tuolista ylös tai menemään tuoliin istumaan ilman käsien tukea.